Tips & tricks

 

Hoe bewaar je de groene kleur van groene groentjes bij het koken?


Door het koken verliezen vele groenten zoals boerenkool en prinsesboontjes hun mooie frisse groene kleur.
Kook daarom de groenten zeker niet te lang. Doe ze pas in het water als het water kookt
en voeg een snuifje natriumbicarbonaat in het water (of bakpoeder) tijdens het koken.
Eventueel laat je de groenten na het koken even schrikken onder koud water.

Koud bewaren: wat zet je best waar in je koelkast?

 

koelkast indeling

Plaats je ingrediënten onmiddellijk op de juiste temperatuur, zo zullen ze langer bewaren.

Zorg ervoor dat de temperatuur van je koelkast voldoende laag is afgesteld: 4°C is ideaal.
Open je koelkast zo weinig en kort mogelijk. 
Plaats groenten in de onderste voorziene groentebakken.
Vlak daarboven bewaar je vers vlees en vis want hier is je koelkast het koudst.
Andere voedingsproducten bewaar je erboven.
De deur van de koelkast reserveer je voor dranken en eventueel koude sauzen, eieren en margarine
want hier is de koelkast het minst koud doordat deze regelmatig opengaat.

 

Verse soep bewaren

  verse bio-soep

Maak je verse soep, dan heb je vaak een deel over. Verse soep kan je makkelijk
enkele dagen bewaren, gekoeld in de koelkast. 
Hou enkele regels in acht.

Zorg er dan voor dat de soep goed gekookt heeft en giet onmiddellijk in de pot
waar je de soep wil in bewaren (de hete soep zal de binnenkant van de pot ook ontsmetten).
Koel daarna af, liefst zo snel mogelijk. Dit kan door eventueel de pot in koud water te plaatsen.
Als het water te warm wordt, vervang je dit. Als de soep lauw is, zet je de afgesloten pot in de koelkast.

In de diepvries, kan je de soep natuurlijk enkele maanden bewaren. Doe daarom de soep in diepvriespotten
met een aangepaste inhoud (afhankelijk van de hoeveel soep die je per keer nodig hebt). Laat ook weer afkoelen
en zet in de diepvries. Sommige gemixte soepen kunnen na het ontdooien een beetje ontmengd zijn.
Best is de soep dan eerst op te warmen, te mixen en nog even door te koken.

Makkelijk uien snijden

Om een ui op een makkelijke manier te snijden, ga je als volgt te werk.
Je maakt de ui schoon en houd ze even onder de kraan (dan heb je minder last van tranen).
Snij de ui eerst in 2, van top naar voet, dus met de nerven mee.
Daarna neem je 1 helft, en maak je een aantal (bijvoorbeeld 6) sneden opnieuw met de nerven mee
maar je snijdt de voet niet door zodat deze alles aan elkaar houdt. Daarna snij je dwars stukjes af,
te beginnen vanaf de top van de ui. De stukjes vallen nu vanzelf uit elkaar als je er een tik tegen geeft
(omwille van de zogenaamde rokken of schillen van de ui die min of meer los zitten).

Je kan dit ook op Youtube terugvinden onder "kunde ui snijden grof en fijn".
Handig om te weten want het werkt echt sneller en ui snijden komt nu eenmaal vaak in recepten voor.

Proberen maar! Veel succes.

Tuinkruiden bewaren

tuinkruiden
Heerlijk zijn de verse tuinkruiden: blad- of krulpeterselie, bieslook, dille, basilicum enz. Ze geven extra smaak en de verfijnde afwerking aan een gerecht. Maar hoe bewaar je ze best?
Afgesneden tuinkruiden bewaar je best in een plastiek zakje gesloten in de koelkast. Zo drogen ze niet uit. Of je kan ze omwikkelen met een stukje keukenpapier dat je eerst met wat water bevochtigd hebt.
Kruiden in een potje kan je enkele dagen tot enkele weken bewaren op een lichte, niet te warme plaats en niet in de zon. Plooi het plastiekje errond voor 1/3 om en geef om de 2 dagen wat water. Zet ez niet in de koelkast want daar is het voor de kruiden in potjes te koud voor.
Dille en basilicum zijn vrij fragiel omdat de blaadjes zo fijn zijn. Net iets te warm of te koud, kan de blaadjes reeds doen verslensen. Zijn de blaadjes enkel uitgedroogd, dan kan je ze nog steeds gebruiken maar zal de smaak wat minder intens zijn.

Tomaten emonderen of ontvellen

tomaten ontvellen

Als je tomaten verhit in een gerecht, is het aangenamer als je ze eerst ontvelt.
Tomaten ontvellen gaat het makkelijkst als je een kruisje snijdt aan de onderkant van de tomaten
en ze 15 tellen in kokend water onderdompelt en daarna in koud water houdt.

Paprika's schillen

paprika

Paprika's zijn heerlijke groente vol vitamine C en A maar sommigen willen wel eens last hebben van de vertering
vooral al ze rauw worden gegeten. Dit komt door de schil die erg veel vezels bevat.

Dus de oplossing is de paprika te schillen. Tegenwoordig bestaan daar speciale dunschillers voor:
dunschiller met tandjes voor zachte schillen (ook voor tomaten).

paprikadunschiller
Heel wat handiger dan de klassieke manier: paprika's doorsnijden en met de bolle kant naar boven leggen
onder de hete ovengril tot de schil zwart ziet. De paprika's daarna in een kom afgedekt 5 min laten rusten.
Je kan daarna de paprika's makkelijk pellen.

 

Mango snijden

 De mango heeft een vrij platte, ovaalvormige pit. de bedoeling is dat je langs de pit snijdt en zo het vruchtvlees van de pit scheidt.
1. Hou de mango rechtop met één hand zodat de voorkant naar je toe wijst. Snij met een scherp mes vanaf de bovenkant, zo dicht mogelijk langs de pit naar beneden. Doe dit ook aan de andere kant van de pit zodat je uiteindelijk 3 stukken hebt. De twee helften met vlees en een middenstuk met de pit.
2. Neem één helft en kerf in het vruchtvlees met een mesje een blokjes-patroon, maar zorg ervoor dat het mes niet door de schil gaat.
3 Keer de schil nu binnenstebuiten zodat het vruchtvlees als een waaier naar buiten komt te staan.
4. De blokjes kunnen nu van de schil los gesneden worden.
Het middenstuk schil je en snij je indien mogelijk nog in blokjes. Anders bijt je dit gewoon af en is dit de beloning voor de chef!

 

Ananas snijden

ananas snijden

1. Snij de kroon van de ananas af met een broodmes.
2. snij de ananas dwars in 2. Je kan het niet gebruikte deel met folie omwikkelen en enkele dagen bewaren in de koelkast.
3. Plaats de andere helft op het vlakke afgesneden stuk en snij de schil met de donkere punten eraf.
4. Snij het stuk in 4 door het centrum van de cirkel. Nu kan je van elk deel het harde centrum wegsnijden en de rest inblokjes snijden.